Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Ouders vragen vaker hulp bij opvoeding

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zondag, 07 september 2008

De vraag vanuit ouders en jongeren naar opvoedingshulp is de afgelopen zes maanden met 35% gestegen. Dit maakte de brancheorganisatie MOgroep in opdracht van RTL Nieuws afgelopen zaterdag bekend.
 

De reden van de toename in vraag naar deze pedagogische hulp is te danken aan nieuwe centra voor jeugd en gezin en andere vormen van opvoedondersteuning. Ook zouden veel ouders meer openstaan voor pedagogische hulp. Zij stappen eerder naar een Centrum van Jeugd en Gezin of maken gebruik van een andere vorm van hulpverlening, zoals die van een kinderpsycholoog, orthopedagoog, maatschappelijk werker of pedagogisch medewerker.

Ondanks deze positieve ontwikkeling, is het nog moeilijk om echte probleemgezinnen te bereiken. Hiermee worden gezinnen bedoeld waarin (door omstandigheden) kinderen (ernstig) in hun ontwikkeling bedreigd worden. Dergelijke gezinnen hebben vaak moeite om pedagogische hulp te vinden en te accepteren.

De Utrechtse wethouder van Jeugdzaken, Rinda den Besten, zou graag zien dat er meer manieren komen, om ook deze gezinnen opvoedingshulp te laten genieten. Ze vraagt in RTL Nieuws namens de vier grote gemeenten opnieuw om meer bevoegdheden om gezinnen te kunnen verplichten hulp te zoeken. "Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) laat weten dat een wetsvoorstel bij de Raad van State ligt," aldus RTL Nieuws.

De Raad Maatschappelijke Ondersteuning heeft in een advies aan de minister voor Jeugd en Gezin gepleit voor meer initiatieven waardoor ouders meer met elkaar in contact komen. Zo kunnen ze elkaar helpen bij de opvoeding.