Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Nieuw boek: Martine Delfos. Verschil mag er zijn.

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
woensdag, 17 september 2008
Mannen en vrouwen reageren verschillend op hun omgeving en hebben andere emoties bij dezelfde omstandigheden. Het verschil tussen mannen en vrouwen is al zichtbaar in de kindertijd. In haar nieuwe boek “Verschil mag er zijn. Waarom er mannen en vrouwen zijn”, geeft biopsycholoog Martine Delfos een interessant pedagogisch inkijkje in het verschil tussen jongens en meisjes.

Delfos vertelt in “Verschil mag er zijn” onder andere over het verschil in zelfdiscipline tussen jongens en meisjes. Jongens blijken vaker opdrachten uit te voeren als ze er zelf beter van worden, ook al is het op de lange termijn. Meisjes aan de andere kant luisteren beter naar mensen die ze aardig vinden. Volgens Delfos is het daarom verstandig om jongens duidelijk te maken welk voordeel ze ondervinden van het uitvoeren van een opdracht.

Een ander verschil tussen jongens en meisjes heeft te maken met zelfreflectie. Meisjes zijn sterker gemotiveerd door gevoelens, terwijl jongens kijken naar het daadwerkelijke gedrag. Meisjes weten daarom doorgaans veel beter waarom ze iets doen dan jongens. Jongens zijn gemiddeld genomen minder sterk in zelfreflectie. Volgens Martine Delfos kunnen ouders jongens helpen om beter te reflecteren door te vragen naar wat er precies gebeurd is. Vraag niet eindeloos door naar het waarom, maar probeer de feiten boven tafel te krijgen. Op deze komt een jongen er achter wat zijn aandeel was in het geheel en dit stimuleert de zelfreflectie.  

Tip: op zondag 21 september gaat Martine Delfos bij de VPRO in gesprek over haar boek “Verschil mag er zijn. Waarom er mannen en vrouwen zijn”.
Programma: Boeken
Tijd: 11:30 - 12:00 uur
Zender: VPRO

Titel: Verschil mag er zijn: waarom er mannen en vrouwen zijn
Auteur: Martine Delfos
Uitgeverij: Bert Bakker
Adviesprijs: €19,95
ISBN/EAN: 9789035133112
Verschijningsdatum: 18 september 2008