Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Jongeren kunnen financiële verantwoordelijkheid niet aan

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
dinsdag, 07 oktober 2008
Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat jongeren tot 25 jaar vaak op een onverantwoorde manier met hun financiën omgaan. Ze lenen geld zonder te weten of ze de aflossing wel kunnen betalen, hebben geen inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering en sparen niet.

Ruim 30% van de jongeren leent wel eens geld zonder te weten of ze de aflossing wel kunnen betalen. De helft van deze groep leent geld bij de bank. Zij hebben echter meestal geen idee hoe hoog de rente is en hoe lang ze moeten sparen om de lening af te lossen. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren die lenen minder kennis hebben van financiën dan jongeren die wel sparen. De meeste jongeren sparen echter nauwelijks. Dit geldt voornamelijk voor mbo’ers. Ruim 25 procent van de jongeren zegt moeite te hebben om rond te komen.

Uit het onderzoek van het NIBUD blijkt ook dat slechts 50% van de jongeren onder de 25 jaar een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Zeker 30% van de jongeren die op kamers woont, heeft geen inboedelverzekering. Opvallend is dat 40% niet eens weet hoe ze zorgtoeslag moeten aanvragen.

Het Nibud trekt de conclusie dat veel jongeren over te weinig kennis beschikken om zelfstandig hun financiële verantwoordelijkheid te dragen. Ouders spelen een belangrijke rol in het voorbereiden van een jongere op een zelfstandig bestaan.

Meer informatie over omgaan met geld is beschikbaar op www.nibudjong.nl. Download daar de gratis brochure “18Plus en je geld”.