Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Oudertraining helpt bij agressie kleuter

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 03 november 2008

Ouders van agressieve kleuters hebben baat bij het volgen van een opvoedingscursus, waarin zij leren beter met het agressieve gedrag om te gaan. Dat concludeert orthopedagoge Dr. M. Raaijmakers.

In haar promotieonderzoek onderzocht Raaijmakers de Amerikaanse cursus 'Incredible Years', een groepstraining bestemd voor ouders van kinderen die na hun derde jaar driftbuien blijven houden en veel ruzie maken met andere kinderen.

Tijdens de cursus, die bestaat uit 18 bijeenkomsten, worden er tips aangedragen die ouders helpen door middel met de opvoedingsprincipes straffen, belonen en negeren het gedrag van hun kind in goede banen te leiden.

In het onderzoek werd het gedrag gevolgd van 72 agressieve kinderen waarvan de ouders een opvoedingscursus volgden vergeleken met een groep soortgelijke kinderen van welke de ouders niet deelnamen aan een cursus.

Bij een follow-up na een jaar later was het gedrag van de eerste groep kinderen signaficant verbeterd ten opzichte van het gedrag bij de controlegroep.

--- 

Reactie Online Pedagoog: De aanpak van agressief gedrag bij jonge kinderen is erg belangrijk. Hoe langer kinderen de ruimte krijgen om agressief gedrag te vertonen, des te groter het risico is op problemen als ze ouder zijn. Bovendien is een agressief kind een stressfactor binnen het gezin en loopt het gevaar op sociaal-emotionele problemen. De orthopedagogen bij Online Pedagoog zijn ervaren in het ondersteunen van ouders die agressieve kinderen hebben. Wij helpen u graag, de opvoeding af te stemmen op een manier die binnen uw situatie past en mogelijk is.