Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Ouders herkennen overgewicht kind niet

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
maandag, 11 februari 2008

Eén op de vijf Nederlandse kinderen is te zwaar. Ouders van te zware kinderen beschouwen het gewicht van hun kind vaak als 'normaal' en zien daarom vaak geen reden om hulp te zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder 450 ouderstellen met kinderen in groep 1. Driekwart van de ouders van een kind met overgewicht benoemde het gewicht als 'normaal'. Daarnaast vonden bijna alle ouders met kinderen die een goed gewicht hebben hun kroost te licht. Het UMCG begon het onderzoek nadat bleek dat er nauwelijks aanmeldingen waren voor een behandelgroep voor kinderen met obesitas en overgewicht. De onderzoekers vinden de resultaten zorgwekkend.


Er zijn verschillende risico’s verbonden aan overgewicht bij kinderen. Zij kunnen deze sneller kinderen last krijgen klachten aan hun voeten, knieën, benen en rug. Verdere problemen kunnen onder meer kortademigheid, hoofdpijn, slaapstoornissen en verhoging van cholesterol zijn. Het laatste kan leiden tot hart– en vaatziekten.


Niet te verwaarlozen zijn ook psychische problemen. Dikke kinderen worden snel gepest, kunnen meestal niet goed meedoen met sport en hebben moeite met het kiezen van leuke kleren die passen bij hun leeftijd. Zij kunnen daardoor een negatief zelfbeeld ontwikkelen en zelfs depressief worden.


NB:
Indien u zelf wilt berekenen of uw kind een gezond gewicht heeft, ga naar: http://www.gezondebasis.nl/pages/module.asp?MID=421&DID=15.

Bron: Dagblad van het Noorden, de Telegraaf, januari 2008, voedingscentrum