Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

De gevaren van internet

Gepubliceerd door Eveline Groeneveld op:
vrijdag, 05 december 2008
Wie een jongere vraagt of hij of zij weet dat het gevaarlijk kan zijn om persoonlijke gegevens te verstrekken via internet, is de kans groot dat het antwoord “ja” zal zijn. Toch blijkt uit onderzoek van Stichting Meldpunt Kinderporno dat 1 op de 5 jongeren met mensen afspreekt, waarmee via internet contact is gelegd. Voor meisjes geldt dit zelfs voor 25 procent.

Bijna 50 procent van de meisjes tussen de 12 en 18 jaar is via internet wel eens lastiggevallen door een onbekende. Achttien procent van de jongens wordt wel een onheus bejegend.

Het lijkt erop dat er een discrepantie bestaat tussen wat jongeren weten over veiligheid op internet en wat zij doen. Hoewel jongeren wel weten dat het niet verstandig is om de webcam aan te houden, wanneer er wordt gechat met een onbekende, blijkt ruim 10 procent van de jongeren dit toch te doen. In negen op de tien gevallen worden er met de ouders wel duidelijke afspraken gemaakt over veilig internetten. Toch blijkt een derde van de jongeren zich niet aan deze regels te houden.

Pedagogische tip: Zorg er zeker bij jonge kinderen en tieners voor dat de computer in een algemene ruimte staat, waar meerdere mensen aanwezig zijn. Toezicht kan voorkomen dat uw kind zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Maak duidelijke afspraken over wat wel en niet mag, zodat u uw kind kan aanspreken als het mis gaat. Internetten verbieden is tegenwoordig niet meer reëel, maar u kunt wel een limiet stellen aan de tijd dat uw kind aan internet mag besteden. Download eventueel gratis het TimeSlot: http://www.kpn.com/internet/providers/service-support-internet/TimeSlot.htm.