Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Invloed van roken op het gehoor

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zaterdag, 09 februari 2008

Jongeren die roken lopen een verhoogd risico om gehoorproblemen te krijgen. Dit geldt ook voor kinderen wiens moeder rookte tijdens de zwangerschap.


Uit onderzoek onder 67 jongeren is gebleken dat er een verband bestaat tussen problemen met het gehoor en roken. Rokende tieners hebben meer dan niet-rokende leeftijdsgenoten moeite om geluiden te interpreteren bij veel omgevingsgeluid.


De tieners deden voor het onderzoek ook een aantal tests op de computer. Ze moesten woorden herkennen terwijl ze afgeleid werden door plaatjes of achtergrondgeluid. Van de rokende jongens had 77 procent de hoortest met succes doorlopen, van in de niet-rokende controlegroep was dit 84 procent. Bij meisjes lagen de percentages respectievelijk op 84 en 94 procent.


Hersenscans hebben uitgewezen dat rokende jeugd minder goed werkende communicatiestructuren in het brein heeft. Deze communicatieproblemen in de hersenen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van teveel witte massa. De onderzoekers denken dat die witte massa een gevolg is van nicotine. Dit betekent dat de kinderen die roken problemen krijgen in situaties waar afleiding is, zoals in een klaslokaal.


Bron: http://www.gezonderworden.nl/2008, news.bbc.co.uk jan 2008