Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Aandacht leermethode voor autistische kinderen

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
woensdag, 21 januari 2009

In het programma Netwerk werd op 13 januari 2009 aandacht besteed aan een in Nederland nog relatief onbekende behandelmethode voor jonge kinderen met autisme. Het gaat om de methode Applied Behavioural Analysis, een intensieve therapie die in de Verenigde Staten wordt deze methode al op grote schaal wordt toegepast.

Applied Behavioural Analysisis gebaseerd op gedragstherapeutische interventies, zoals het belonen van gewenst gedrag en het bestraffen of negeren van ongewenst gedrag. Het uiteindelijke doel is het aanleren van (sociale) vaardigheden om de zelfstandigheid te bevorderen. 

Bij  Applied Behavioural Analysis wordt gewerkt in kleine, gestructureerde stapjes. Dit is belangrijk voor veel autistische kinderen, voor die sociaal gedrag niet aanvoelen, maar door middel van ´regels´ moeten aanleren. 

Dr. Robert Didden, GZ-psycholoog en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is een voorstander van Applied Behavioural Analysis: Volgens hem zou de methode bij alle jonge kinderen met een  autistische stoornis een gedragsverandering teweeg kunnen brengen.


U kunt de uitzending online bekijken via de site van netwerk tv.