Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Meer kinderen diagnose ADHD

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
maandag, 26 januari 2009
Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose Attention Deficit Hyperactivity Disorder, kortweg ADHD, krijgt, wordt sinds 2003 alsmaar groter. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.

De diagnose ADHD komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. In beide groepen wordt de diagnose vaker gesteld. Daarbij is de procentuele toename bij meisjes groter dan bij jongens: Het aantal meisjes met ADHD-medicatie stijgt gemiddeld per jaar met 25,5% tegen jongens met 14,1%.

Cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen tonen aan dat in 2007 34% meer ADHD-medicatie voorgeschreven dan het jaar daarvoor.

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het gebruik vanADHD-medatie. Sommige behandelaars menen dat deze medicijnen te snel worden voorgeschreven. Ook zijn sommige arten de mening toegedaan dat het drukkere leven van kinderen een oorzaak is van de opkomst van ADHD.

Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg NIVEL heeft geen verklaring voor de toename in ADHD diagnoses. Volgens een woordvoerdster van Stichting Farmaceutische Kengetallen heeft de groei van het geneesmiddelengebruik niets te maken met de lagere prijzen voor bepaalde medicijnen tegen ADHD of de ruimere keus in medicatie.