Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Onderzoek: pas op met materieel belonen

Gepubliceerd door Barbara Arbesser op:
zaterdag, 31 januari 2009
Biedt uw jonge kind uit zichzelf zijn hulp aan u aan? Dan is een materiële beloning niet op zijn plaats.

Deze bevindigingen kwamen naar voren in een Duits wetenschappelijk onderzoek, waarbij twee groepen dreumessen veelvuldig spontaan hulp boden aan de onderzoeker als deze niet bij een bepaald voorwerp kon komen. De ene groep werd beloond met een blokje, de andere groep werden uitbundig bedankt.

Vervolgens werden de kinderen in een andere situatie gebracht waarin die onderzoeker hulp nodig had. Deze keer was er echter geen vooruitzicht op een beloning.

De kinderen die het blokje hadden gekregen, waren nu duidelijk minder geneigd om te helpen.

---
Achtergrond informatie: Ouders hebben veelal de neiging spontaan behulpzame kinderen te belonen met snoepjes of speelgoed. Op deze manier lijken de (jonge) kinderen te wennen aan het ''voor wat hoort wat principe'', en zijn minder geneigd te helpen als er geen cadeautje in het vizier ligt. Het is beter om kinderen te belonen met een uitbundig dankjewel en bijvoorbeeld een dikke knuffel. Op deze manier ervaren ze een zogenaamde ''instrinsieke beloning'', een ''beloning van binnen'', en zullen zij zich eerder ontwikkelen tot behulpzame en altruïstische mensen.