Aanmelden
 Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Pagina:

Op eigen benen met de kwikstart-app

Jongeren die in aanraking komen met jeugdzorg vallen na hun 18e verjaardag vaak in een gat. Jeugdzorg houdt dan op. Jongeren die in instellingen voor jeugdzorg wonen moeten doorgaans verhuizen naar een andere woning. Voogdijschap eindigt. Lang niet alle kinderen kunnen voor hulp bij volwassen beslissingen terugvallen op hun ouder
Geschreven op: 16-Apr-2014
Lees meer....

Uitgelicht: kinderboek autisme

Mick. Mick is anders, omdat hij autisme heeft. Autisme is een complex probleem. In dit boekje wordt autisme op heldere wijze uitgelegd en in begrijpelijke taal voor kleuters. Handig voor jonge kinderen die zelf autisme hebben of van wie een familielid of klasgenootje autisme heeft. De auteur Colette de Bruin is gedragsdeskundige autisme en werkzaam als trainer in de methodiek 'Geef me de 5'. Ze is ook werkzaam als ambulant begeleider in gezinnen waar sprake is van kinderen met autisme die al dan niet een verstandelijke handicap hebben en heeft zelf pleegkinderen die autisme hebben opgevoed.
Geschreven op: 27-Mar-2014
Lees meer....

10-15 maart Week van de jeugdzorg

De jaarlijkse Week van de Jeugdzorg vindt weer plaats. Van 10 t/m 15 maart 2014 openen diverse jeugdzorg instellingen hun deuren voor een breed publiek. Geïnteresseerden kunnen meer inzicht krijgen in hoe de instellingen werken en wat er gebeurt. Bij Online Pedagoog is deze week ook extra mogelijk om via het kennismakingsgesprek een van de orthopedagogen nader te leren kennen. We vertellen u graag meer over onszelf, onze visie en onze werkwijze.
Geschreven op: 14-Mar-2014
Lees meer....

Uitgelicht: SurvivalKid Echtscheiding

Een echtscheiding trekt een zware wissel op een gezin. In februari komt bij Uitgeverij Pica de SurvivalKid echtscheiding uit. In deze survivalgids legt aan (oudere) kinderen in heldere taal uit wat er allemaal komt kijken bij een echtscheiding. Ook wordt er ingegaan op gevoelens die kunnen spelen, loyaliteitsconflicten en praktische zaken. De SurvivalKid Echtscheiding is onderdeel van een reeks survivalgidsen voor kinderen en hun gezinnen in diverse moeilijke situaties. Eerder verschenen zijn onder meer soortgelijke survivalgidsen voor dyslexie, hoogbegaafdheid en de ontwikkelingsstoornis DCD.
Geschreven op: 13-Feb-2014
Lees meer....

Tv-tip: Klokhuis serie over hersenen

De hersenen - het meest complexe orgaan van de mens - worden ter ere van de Brain Awareness Week 2014 van 10 tot 16 maart, in jeugdprogramma Het Klokhuis extra belicht.
Geschreven op: 30-Jan-2014
Lees meer....

Plan voor expertisecentrum loverboyproblematiek

Loverboys – jongemannen die meisjes ronselen voor prostitutie – zijn de nachtmerrie van veel ouders. Het aantal slachtoffers van loverboys neemt in Nederland toe. Internet is een belangrijk ‘hulpmiddel’ voor deze, op het eerste gezicht vaak charmante, jongens. Daar moet verandering in komen, vinden verschillende jeugdzorgorganisaties in ons land.
Geschreven op: 17-Jan-2014
Lees meer....

Online hulpverlening steeds populairder

Online hulpverlening bij psychische, sociale en maatschappelijke problemen zit nog steeds in de lift. Dit blijkt uit cijfers die het Netwerk Online Hulp afgelopen november presenteerde. Het afgelopen jaar is de vraag naar Online hulp weer met 40% gestegen. In het jaar ervoor was dit zelfs 50%.
Geschreven op: 03-Jan-2014
Lees meer....

Online Pedagoog tijdens de feestdagen

Op 25 december, 26 december en 1 januari zijn wij gesloten. Op de overige dagen kunt u gewoon bij ons terecht. Online Pedagoog wenst iedereen een voorspoedig 2014!
Geschreven op: 18-Dec-2013
Lees meer....

Groei hulpvragen bij opvoeding

De Opvoedpoli kreeg in 2012 tienduizend hulpvragen. Dat is maar liefst een toename van drieduizend ten opzichte van 2011 (Metro, 14 juli 2013). Is er sprake van meer problemen of vragen ouders eerder hulp? Volgens Opvoedpoli-oprichter Linda Bijl is een deel van de toename van problemen in de opvoeding te wijten aan financiële problemen. Bij Online Pedagoog zien we dat opvoedproblemen ook makkelijker bespreekbaar lijken.
Geschreven op: 21-Aug-2013
Lees meer....

Week van de Opvoeding 2013

Over een aantal weken is het weer zover: van 7-13 oktober 2013 worden in het kader van de landelijke Week van de Opvoeding door het hele land activiteiten georganiseerd. Tijdens deze activiteiten hebben ouders, mede-opvoeders, kinderen en jongeren de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over opvoeden en opgroeien.
Geschreven op: 02-Aug-2013
Lees meer....

Dekker: Engels op basisschool waardevol

Engels in het basisonderwijs: het zou een centralere positie moeten krijgen, aldus staatssecretaris Dekker. Het verwerven van gedegen kennis van de Engelse taal is waardevol voor de toekomst van kinderen. En vreemde talen worden het makkelijkste geleerd wanneer een kind jong is.
Geschreven op: 18-Jul-2013
Lees meer....

Brochure cyberpesten van Mijn Kind Online

Pesten is van alle tijden. De afgelopen decennia is hier een nieuwe vorm van pesten bijgekomen: het zogenaamde digitale pesten, via facebook, sms, whatsapp en soortgelijke kanalen. Als ouder kunt u zich behoorlijk machteloos voelen. Het bespreken van digitaal pesten is tegenwoordig een belangrijk deel van de opvoeding. Veel ouders zijn echter onzer hoe ze dit thema het beste bespreekbaar kunnen maken.
Geschreven op: 08-Jul-2013
Lees meer....

Plasterk: "Ouders moeten beter opvoeden"

De opvoeding binnen sommige gezinnen laat te wensen over, zegt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in zijn morele appél van 17juni jongstleden. Opvoeding en normen en waarden die een kind van thuis uit meekrijgt, bepalen in grote mate zijn of haar gedrag, aldus de minister. Hier moet worden ingegrepen om geweldsincidenten terug te dringen. Maar opvoeden is vaak niet zo eenvoudig..
Geschreven op: 21-Jun-2013
Lees meer....

Kinderwedstrijd: Ontwerp pictogram beeldhorloge

Voor kinderen die (nog) niet kunnen klokkijken of die moeite hebben zich te oriënteren in tijd, is het beeldhorloge ontworpen. Door middel van pictogrammen en teksten worden kinderen herinnerd aan afspraken en kunnen ze bekijken wanneer een activiteit begint of hoe lang deze nog duurt. Het horloge is bijzonder geschikt voor kinderen met ADHD, autisme of een verstandelijke beperking. Het kinderpunt organiseert een picto wedstrijd. Kinderen worden uitgenodigd om een leuk, grappig of handig pictogram voor het beeldhorloge te bedenken. Plakken, tekenen, schilderen.. alles mag. Het winnende pictogram wordt uitgewerkt tot een echt pictogram voor het beeldhorloge. Daarnaast is er een leuke prijs voor de winnaar. Zelf ontworpen picto´s kunnen tot en met 14 juli worden gemaild naar info@hetkinderpunt.nl
Geschreven op: 09-Jun-2013
Lees meer....

Tekenfiguren positief effect op eetgedrag kleuter

Wie kent ze niet: vrolijke tekenfiguurtjes die voedingsverpakkingen sieren. Dat dit niet enkel een marketingtruc is, blijkt uit het recente onderzoek van Dr. S. de Droog aan de Universiteit van Amsterdam. Getekende figuurtjes stimuleren jonge kinderen om gezonde voeding te eten.
Geschreven op: 24-May-2013
Lees meer....

Stivoro ongerust over kindersigaret

Shisha-pen: het woord klinkt onschuldig. Deze nepsigaret is momenteel een hype onder kinderen. Tijdens het inhaleren verschijnt er een rood puntje aan het uiteinde van de sigaret – net echt dus. Is deze Shisha-pen een veilig alternatief voor vroegtijdig ‘echt’ roken? Stichting Stivoro heeft grote bedenkeningen.
Geschreven op: 03-May-2013
Lees meer....

Forse groei binnen jeugd GGZ

Het aantal 0 tot 18 jarigen dat gebruik maakt van faciliteiten binnen de Nederlandse jeugd gezondheidszorg is de afgelopen jaren maar liefst met 31 procent toegenomen. Dat blijkt uit een marktverkenning door de Nederlandse Zorgautoriteit die in april naar de Tweede Kamer gestuurd werd. De grootste groei is zichtbaar binnen de zogenaamde eerstelijns psychologische zorg. Dit is een relatief lichte vorm van psychologische of orthopedagogische hulpverlening. In 2008 werd hiervan door 42 duizend jeugdigen gebruik gemaakt; in 2010 was dit aantal gestegen naar 60 duizend. Ook in de tweedelijns zorg, waaronder de meeste vormen van psychotherapeutische en psychiatrische behandeling vallen, maakte een grote groei door: van ruim 189 duizend in 2008 naar ruim 248 duizend in 2010.
Geschreven op: 25-Apr-2013
Lees meer....

Verband meertaligheid en efficiënte taakwisseling

Twee- of meertalig opgroeien kan voordelen met zich meebrengen. Zo blijken kinderen die meertalig worden opgevoed efficiënter om te gaan met het wisselen van taken dan hun leeftijdsgenootjes die maar een taal leren. Zo blijkt uit een nieuw promotieonderzoek van Dr. Greg Poarch aan de Radhoud Universiteit Nijmegen.
Geschreven op: 05-Apr-2013
Lees meer....

Prosociale tv programma's invloed op gedrag kleuter

Dat tv-programma’s invloed heeft op de ontwikkeling van jonge kinderen, is al in diverse onderzoek aangetoond. Zogenaamde ‘prosociale’ kleuterprogramma’s – waarin zaken zoals rekening houden met elkaar, elkaar helpen en samen delen centraal staan – blijken een positief effect te hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen, aldus nieuw onderzoek van het Seatlle Children’s Research Institute van de Universiteit van Washington.
Geschreven op: 25-Mar-2013
Lees meer....

Uitgelicht: Kinderboek over ADHD

ADHD hebben valt niet altijd mee. Het boekje 'Zo snel als een...' van Tirtsa Ehrlich en Jacqueline Hilbers legt op een duidelijke manier uit wat ADHD inhoudt. Ook worden er tips verstrekt voor kinderen hoe je om kunt gaan met ADHD - in je familie, klas of bij jezelf. Het boek is geschikt voor kinderen op de basisschool. Het boekje 'Zo snel als een is te verkrijgen via de webshop van Oudervereniging Balans (http://www.balansdigitaal.nl/).
Geschreven op: 14-Mar-2013
Lees meer....

Onbijt positieve invloed op intelligentie kind

Regelmatig ontbijten heeft diverse voordelen voor jonge kinderen. Ook op de intelligentie van kinderen heeft onbijten een positief effect, zo blijkt uit een onderzoek de University of Pennsylvania School of Nursing. Tijdens dit onderzoek, waarbij een steekproef van 1269 Chinese zesjarige kinderen werd gebruikt, bleken kinderen die niet of zelden ontbijten gemiddeld een IQ van gemiddeld 4,6 punten lager te hebben dan leeftijdsgenootjes die wel elke dag een ontbijt nuttigen. Ontbijt is een belangrijke energiebron voor de hersenen. Daarnaast worden kinderen die ’s ochtends dagelijks aan de ontbijttafel zitten met hun familie, ook verbaal meer uitgedaagd. Het onbijt is een ideale setting voor het bespreken van het wereldnieuws of voeren van een discussie. Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/
Geschreven op: 24-Feb-2013
Lees meer....

Nieuwe weerbaarheidstraining tegen pesten erkend

Pesten: een probleem dat al sinds jaar en dag speelt op scholen. Kinderen die gepest worden staan vaak minder sterk in hun schoenen dan leeftijdsgenootjes die niet worden gepest. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een nieuwe interventie tegen pesten erkend: De Sta Sterk Training. Deze training richt zich op het vergroten van de weerbaarheid van kinderen tussen 8 en 12 die worden gepest. In 10 bijeenkomsten krijgen kinderen door middel van rollenspellen, groepsgesprekken, ontspanningsoefeningen en feedback op hun gedrag handreikingen om zich sociaal sterk op te stellen tegen pesters. Bij de training horen ook 2 ouderbijeenkomsten. De erkenning betekent dat de training onder bepaalde voorwaarden kan worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vindt u meer informatie over deze training tegen pesten.
Geschreven op: 07-Feb-2013
Lees meer....

Lexima: Meer verzuim onder dyslectici op VMBO

Er is een relatie tussen de leesstoornis dyslexie en schooluitval bij kinderen op het VMBO. Zo blijkt uit een onderzoek in het Tijdschrift voor Orthopedagogiek. Schooluitval is een belangrijke risicofactor voor het vroegtijdig verlaten van school zonder diploma. Bij 10% van alle VMBO scholieren is er sprake van veelvuldig (ernstig) schooluitval. Onder VMBO´ers met dyslexie is het percentage maar liefst 48%. Als belangrijke aanbeveling uit het onderzoek komt naar voren om meer aandacht te besteden aan gedegen begeleiding van kinderen op het VMBO waarbij sprake is van dyslexie. Ook vinden de onderzoekers het belangrijk dat er meer onderzoek komt naar de relatie tussen dyslexie en schooluitval bij deze groep. Heeft u vragen over het begeleiden van uw dyslexische kind? De orthopedagogen van Online Pedagoog staan voor u klaar.
Geschreven op: 17-Jan-2013
Lees meer....

Per 2013 alcoholverbod op straat voor jeugd

“Alcohol bij je onder de 16? Komt je duur te staan!” Met deze zin worden jongeren en hun ouders sinds december 2012 geïnformeerd over de nieuwe wet die per 1-1-2013 van start is gegaan. Doel van de wet: Kinderen beschermen voor de negatieve effecten van drank.
Geschreven op: 02-Jan-2013
Lees meer....

Online Pedagoog tijdens de feestdagen

Geschreven op: 19-Dec-2012
Lees meer....